skip to Main Content
+36 20 2121 099 cosinusfi98bt@gmail.com 7632 Pécs, Nagy Ferenc tér 7.

Az elektromos rendszerekben előjel nélküli meghibásodások következhetnek be. Gyakran előfordul, hogy egy berendezés évekig meghibásodás nélkül működik, mígnem egyszer csak egy előre nem látható meghibásodás következtében egy adott üzemrés villamos energia ellátás nélkül marad. Az ilyen meghibásodások kijavítása hirtelen sok pénzbe és időbe kerül. Vannak olyan lehetőségek, amelyek alkalmazásával ezek megelőzhetőek. A Tervszerű Megelőző Karbantartás a legjobb módja ezen nemvárt problémák megelőzésében. A lekacsolás nélkül végezhető hőkamerás ellenőrzés során készített hőfelvételek készítésével / kiértékelésével feltárhatóak a laza kötések, vezetéksaru préselési problémák, stb.

Az hőkamerás vizsgálatoknak számos előnye van, melyeket a teljesség igénye nélkül az alábbiakban soroljuk fel

  • Lehetővé teszi elektromos berendezés vizsgálatát, lekapcsolás nélkül.
  • Segít csökkenteni a nem tervezett üzem leállásokat.
  • Meg tudja határozni azokat a területeket, amelyek rendellenesen melegszenek.
  • Biztosítja az elektromos problémák megfelelő időben történő észlelését.
  • Az infravörös termográfiával végzett vizsgálatok segítenek a javítások elvégzésében.
  • Ha az elektromos problémák rendelkezésre állnak a karbantartások, alkatrész cserék előre tervezhetőek.

Hogyan érdemes a hőfényképet készíteni egy villamos elosztóberendezésről?

Az elektromos hőellenőrzés hőkamerávál történik. A készülék használata hasonlít a hagyományos fényképezőgépekhez. A minőségi vizsgálat a hőmérsékleti különbségekre összpontosít, szemben a tényleges hőmérséklettel.

A laza csatlakozások, a korróziók és a terhelési aszimmetriák stb. Ellenállnak az elektronáramlásnak, és a csatlakozások vagy áramkörök felmelegednek.

A hőfelvételek készítése során a mérni kívánt berendezéseket üzem közben, lehetőleg a névleges terhelés 50%-ával terhelt állapotban kell működtetni. Ez azért szükséges mert értelem szerűen a feszültség alatt álló, de nem működő berendezés nem vesz fel áramot. Ennek értelmében nincs terhelés, így lazább kötések, vezeték szakaszok, biztosító és védelmi berendezések nem melegednek. A hibát tehát nem kimutathatóak.

A villamos elosztóberendezések hőkamerás vizsgálatát érdemes évente elvégezni.

Kis érdekesség

A hőkamerás diagnosztika nagy segítséget nyújt olyan problémák felderítésében, amelyben a működés során valamilyen hőmérséklet különbséggel járó folyamattal megy végbe. Példa lehet erre egy radiátor, amely téli időszakban hőt ad le, ezáltal felfűti az adott helyiség levegőjét. Az alábbi képeken egy olyan példát mutatunk be, ahol a radiátort működtető termoszelep teljesen nyitott állapotban volt, viszont a radiátor mégsem működött rendesen. (A helyiségben tartózkodó emberek komfort érzete nem volt megfelelő.)

  • A bal oldali képen látható, hogy a radiátor felső része jóval világosabb mint az alsó. Tehát a hőleadási képesség valamiért nem megfelelő. (Ennek több okai lehet)
  • Egy gyors javítás a leragadt termoszelepen és a radiátorban szinte azonnal megindult a hőleadási folyamat. (jobb oldali kép)
Radiátor - ElőtteRadiátor - Utána
Back To Top